Klubbanteckningar 23-03-23

Klubbmöte 23/3: Vi var många som ville lyssna i kväll till Per-Olof Hägg, professor emeritus i Livsmedelsteknoknologi vid LTH. Vi var runt 25 deltagare med 8 inbjudna gäster inklusive vår föredragshållare. Vi blev inte besvikna utan lyssnade och frågade mycket under det intressanta framförandet.

Kvällens föredrag handlade om Molekylär gastronomi som har sin grund i hur livsmedel är uppbyggda - dels av fyra komponenter vatten, kolhydrater, fett och protein dels deras olika struktur. Detta i kombination med hur livsmedel tillagas ger ämnesområdet molekylär gastronomi som är en tvärvetenskap med huvudsaklig bas i kemi, fysik, teknik och teknologi.

Vi fick höra hur livsmedel reagerar vid olika hantering och kanske det som vi tog till oss mest var vad man kan göra för att rädda en maträtt eller livsmedel från "katastrof".

När ett delat äpple blir brunt, en sk maillardreaktion, stryker men ytan med citron. Karamellisering är ännu ett exempel.

Om majonnäsen tenderar att skära sig tillsätter man en extra äggula, emulsion.

För att få kött mört marinerar man i en vattenbaserad marinad med en knivsudd bikarbonat. Kött blir bäst av att tillaga på låg temperatur, upp till 58 grader (innertemperatur) och bränna av i stekpannan efteråt för att få en fin stekyta. Kött är en sk. gel. Man kan proteinlimma kött t ex lövbiff genom att lägga salt i kanterna mot varandra.

Bröd är kemiskt sett ett skum liksom glass. Piffa upp tråkigt franskbröd genom att hålla det snabbt under kranen och sen in i ugnen på 100 grader i 5-10 minuter.

Kaffe innehåller ca 900 kemiska komponenter. Lakrits ger ett torrt vitt vin sötma. Den grå hinnan på choklad är inte farlig och behöver inte betyda att chokladen är gammal.

Till sist. Det händer saker i frysen vid -18 grader. Det gör att vi bör ha en ganska snabb omsättning av mat i frysen.

Nästa möte 30/3 äger rum på Delikatesshimlen där vi provar parmesanost. Glöm inte att anmäla er.

Torsdagen därefter den 6/4 är Skärtorsdag och då har vi inget klubbmöte.