Att hantera sorg och förluster

I förra veckan hade vi förmånen att få lyssna till Christel Lilja, som jobbar med personlig utveckling och självledarskap i sin egen verksamhet "Ny Insikt", då hon berättade för oss om om vikten av, och konsten att, hantera sorg och förluster av olika slag. Ett mycket intressant föredrag, som genom Christels försorg ganska snart utvecklades till en mycket givande diskussion där flertalet åhörare bidrog med av olika erfarenheter och insikter ur det egna livet. Det konstaterades ganska snabbt att sorg och förlust, i en eller annan skepnad, är något som ingen av oss undgår, samt att det är viktigt att bearbeta dessa upplevelser ordentligt för att kunna komma vidare i livet med fortsatt tillförsikt och välmående. Vi tackar Christel för en mycket givande kväll och Marita som stod bakom inbjudan.
 
Att hantera sorg och förluster Mikael Qvarfordh 2024-04-10 22:00:00Z 0

AI i samhället

Föreläsningen i torsdags, som för övrigt var den sista på Restaurang Matrummet / the More hotel (plats för nästa möte, den 4/4, meddelas i närtid), handlade om AI i samhället. Stefan Sveningsson hade bjudit in Kalle Åström som är professor i matematik vid Lunds Universitet och forskar inom AI, dessutom är han Inspektor för Lunds Nation. Det konstaterades att AI påverkar ett flertal ämnesområden och att det är viktigt att diskutera AI's inverkan på alla dessa områden. AI tog sina första stapplande steg för mer än 150 år sedan, men det först på 2000-talet som utvecklingen tagit fart på allvar. Intresset för att använda sig av AI i olika typer av verksamheter är stort, både från industrin och samhället i övrigt. Stora belopp satsas på forskning inom området av flera aktörer, bl.a. familjen Wallenbergs Stiftelser. Sverige gör sitt bästa för att hänga med i utvecklingen, och lyckas bra med det inom vissa områden. Men det är svårt att "tävla" mot resursstarka länder som Kina och USA. Kalle avslutade föreläsningen med en (iallafall för honom) mycket enkel funktionsbeskrivning av AI. Väldigt pedagogiskt upplagt, och jag tror nog att de flesta av oss närvarande har lite bättre grepp om AI nu, än innan föreläsningen. Stort tack till Kalle och Stefan för denna kväll.
 
AI i samhället Mikael Qvarfordh 2024-03-23 23:00:00Z 0

Hur tar vi hand om våra gamla föremål

I torsdags hade vi förmånen att träffa, och lyssna på, en av flera skånska experter i Antikrundan, nämligen Charlotte Strömstedt. Charlotte driver till vardags Tumlaren Antik i Norrvidinge / Teckomatorp tillsammans med sin far Kurt Nilsson. Under kvällen blandades tips på hur man underhåller sina gamla saker, både med Fulgentin och Luberon, med förhållningsregler kring vad man inte skall utsätta sina gamla saker för (snabblim och maskindiskmedel). En hel del Antikrundesnack han vi oxå med, både under den inledande måltiden och i samband med Charlottes föredrag. Stort tack till Charlotte för att hon tog sig tid att besöka oss i Lund. Tack även till Birgitta Sundin som tagit initiativet till att bjuda in Charlotte, samt till Bendicte Kristoffersson som ordnade med själva inbjudandet. 
Hur tar vi hand om våra gamla föremål Mikael Qvarfordh 2024-03-13 23:00:00Z 0

Sparbanken Skåne - En av Sveriges bästa arbetsplatser

I torsdags fick vi lyssna till Maria Stagmo, HR-chef på Sparbanken Skåne, då hon berättade om resan från bankens bildande vid sammanslagningen av Färs & Frosta Sparbank, Sparbanken 1826 samt delar av Sparbanken Öresund 2014 till vad som idag är en av Skånes bästa arbetsplatser enligt organisationen "Great Place to Work". Under dessa 10 år har fokus i mångt och mycket legat på att skapa en ny företagskultur i banken, som gör att både anställda och kunder trivs med banken. Något som uppenbarligen har lyckats då man enligt organisationen "Great Place to Works"'s undersökningar hamnar på 5'e plats i Sverige 2023 bland arbetsgivare med fler än 250 medarbetare.    
Sparbanken Skåne ägs till knappa 80% av olika stiftelser (resterande dryga 20% ägs av Swedbank), vilket i grunden innebär ett mindre fokus på lönsamhet och ett större fokus på att verka i regionen genom att bidra på olika sätt till olika verksamheter, föreningar och i andra behjärtansvärda sammanhang.
Tack till Maria Stagmo för ett mycket intressant föredrag. Tack även till Lars-Erik Skjutare som bjudit in Maria.
 
Sparbanken Skåne - En av Sveriges bästa arbetsplatser Mikael Qvarfordh 2024-03-10 23:00:00Z 0

Om operation värmekamin och Ukraina

I torsdags lyssnade vi till Klas Carlins mycket intressanta och viktiga föredrag om hans, och andras, engagemang i att hjälpa Ukrainare både på plats i Ukraina och här på hemmaplan. Sällan har väl en så dedikerad föredragshållare skådats på The More Hotell i Lund! Under dryga timmen fick vi oss till livs ett flertal anekdoter, berättelser och bilder ur Klas liv de senaste 2 åren (som han i princip uteslutande ägnat åt Ukrainahjälp på olika sätt). Redan något dygn efter krigsutbrottet för 2 år sedan var Klas på plats vid Ukrainska gränsen i Polen med en buss fylld med förnödenheter, som sedan vände hemåt fylld med flyktingar. En modern variant på Folke Bernadottes "Vita Bussar" under andra världskriget skulle man kunna hävda. Klas ser fortfarande till att hjälpsändningar regelbundet lämnar Skåne med destination Ukraina, men nu är det istället lastbilar som kör. Behovet av hjälp till den Ukrainska civilbefolkningen har definitivt inte minskat, snarare tvärtom! En av stapelvarorna i dessa hjälpsändningar är de värmekaminer som var ett av ämnena för kvällens föredrag. Vid det här laget har ca 3500 sådana skickats till Ukraina. Till att börja med svetsades de ihop här i Sverige, men sedan en tid tillbaka sätts de ihop på plats i Ukraina. Detta gör transporterna mer effektiva samt ger även sysselsättning, och lite inkomst, för Ukrainska svetsare. Rationellare Produktion och transporter har gjort det möjligt att sänka styckpriset på dessa viktiga vedeldade kaminer (som ger värme och möjligheter till enklare matlagning) från 500 kr till 350 kr. Bidrag till fler kaminer tas tacksamt emot via organisationen "Operation Change" (klubben köpte 5 kaminer i slutet på förra året). Enklast är att Swisha på nummer / QR-kod nedan. Ange "Kamin" så bidraget hamnar rätt (om du skannar QR-koden går det inte att skriva något meddelande, men pengarna går såklart ändå till Ukrainahjälp). Läs mer om organisationen här: https://operation-change.org/ 
 
Vi tackar Klas för hans engagemang i Ukraina och för ett superintressant föredrag! Ett stort tack även till Lena Sjölin som bjöd in Klas att hålla föredrag.
 
   
Om operation värmekamin och Ukraina Mikael Qvarfordh 2024-03-01 23:00:00Z 0

Massivt trä - projekt på Råbylund

I torsdags hade vi förmånen att få lyssna på en före detta klubbmedlem, Johan Sandström, när han talade om Terassgården. Terassgården är ett lägenhetshus på Råbylund i sydöstra Lund som Johan, i egenskap av arkitekt hos Fojab, har ritat och nu är mycket involverad i uppförandet av. En av sakerna som gör att Terassgården sticker ut är att det till stor del är byggt av trä, närmare bestämt så kallat KL-trä. Kl-trä, eller KorsLimmat trä, är ett kompositmaterial i skivform (120-300 mm tjocka) som är uppbyggt av ihoplimmade tunnare träskivor där fiberriktningen varierats för att öka hållfastheten. Materialet kan användas i väggar, tak och golv bland annat. Läs mer om Terassgården här https://nyproduktion.bjurfors.se/terrassgarden/. FOJAB, som Johan arbetar hos, är ett av Sveriges ledande arkitektkontor. Huvudkontoret ligger på Möllevången i Malmö men de har även kontor i Stockholm, Göteborg och Helsingborg. FOJAB har bl.a. ritat Lunds nya Tingshus. 
 
Vi tackar Johan för ett mycket intressant föredrag och Jari Sassi för att han bjöd in honom.
 
Massivt trä - projekt på Råbylund Mikael Qvarfordh 2024-02-21 23:00:00Z 0
Moomsteatern och Stadsmissionen Mikael Qvarfordh 2024-02-20 23:00:00Z 0

UNICEF i Sverige och världen

I torsdags var det dags för Bengt Möllers inbjudna gäst, Kerstin Karlsson, att tala om organisationen som hon varit mycket engagerad i som volontär de senaste 12 åren, nämligen UNICEF. Karin, som har en bakgrund inom både sjukvården och läkemedelsbranschen har rest långväga för UNICEFs räkning, men även jobbat mycket på det mer lokala planet som informatör.
 
UNICEF startades 1946 i andra världskrigets efterdyningar då man såg ett stort behov av att skydda och ta hand om barn och ungdomar som förlorat sina anhöriga. Organisationen gavs permanent status som FN-organ 1953, och sysselsätter idag 17000 människor i fler än 190 länder. 2022"omsatte" man 95 157 380 000 svenska kronor, och dessa pengar går bl.a till följande verksamheter:
 
 • UNICEF är världens största leverantör av vaccin till "slutkund"
 • UNICEF jobbar för barns hälsa och kost
 • UNICEF ordnar säkert vatten och bra sanitetsanläggningar där så behövs ( idag saknar 2,2 miljarder människor rent vatten och 50 % av jordens befolkning har inte tillgång till en riktig toalett)
 • UNICEF erbjuder och genomför utbildningar och kompetensutveckling av hög kvalitet
 • UNICEF jobbar mycket med förebyggande vård och behandling av HIV /AIDS, som fortfarande är ett stort problem på många håll i världen
 • UNICEF arbetar för att skydda barn och ungdomar från att bli utsatta för våld och/eller utnyttjade på olika sätt
Varför inte stötta UNICEF i deras verksamhet genom att köpa ett "paket" som gåva nästa gång ni är bortbjudna, som ett alternativ till en blomma?
Mer info här:  https://unicef.se/gavoshop
 
Stort tack till Karin och Bengt för en intressant kväll.
 
UNICEF i Sverige och världen Mikael Qvarfordh 2024-02-03 23:00:00Z 0

Jazzkväll till förmån för Skåne Stadsmission

Rotary Malmö Triangeln behöver vår hjälp att fylla restaurang Wega 7 mars för att kunna skänka 30 000 kronor till Stadsmissionens arbete. 
För att dra in 30 000 kronor behöver de sälja 100 biljetter till en jazzkväll på Wega med The Ambassadors.
Ett band som spelar musik av Duke Ellington, Charlie Parker, Louis Armstrong, Chet Baker mfl..
Jazzkväll till förmån för Skåne Stadsmission Mikael Qvarfordh 2024-01-28 23:00:00Z 0

Clowronden

I torsdags hade vi besök av Gerda Boström som kom med buss till oss i Lund direkt från Clowntoret i Malmö. Där håller hon i trådarna bakom de 12 Clowner som jobbar på Clownronden. Dessa 12 Clowner jobbar parvis på De skånska sjukhusens (Helsingborg, Lund, Malmö, Kristianstad och Ystad) barnavdelningar, där målet är att ge en stunds distraktion från vardagens bekymmer med sjukdomar och allt det för med sig. Verksamheten på barnavdelningarna är till 100% improvisation, och att kunna känna in/av barnens sinnesstämning i stunden är en viktig egenskap hos en sjukhusclown. Ibland vill/vågar barnen t.ex. inte möta clownerna, och då är det bara att backa...
Man jobbar alltså mot barn i alla åldrar, men även på äldreboenden ibland, där man då har specialisera sig på demensboenden. Clownerna tillämpar ett s.k. salutogent arbetssätt, dvs. att man fokusera på det friska. Verksamheten är till stor del bidragsfinansierad, och vill man skänka en slant och eller veta mer om Clownrondens verksamhet, finns det mycket information på deras hemsida http://clownronden.se. Tack för ett intressant och trevligt föredrag Gerda.
 
Clowronden Mikael Qvarfordh 2024-01-27 23:00:00Z 0

Vad gör Livsmedelsakademin

I torsdags hade vi det stora nöjet att lyssna på Ingrid Landgren, som på ett mycket entusiasmerande sätt berättade för oss om Livsmedelsakademins verksamhet. Som av en ren händelse fyllde dessutom Akademin 30 år denna dag, vilket firades lite extra med chokladhjärtan. Trevligt med guldkant på mötet. Livsmedelsakademin har ett 60-tal medlemmar, allt från kommuner och regioner till stora och små företag, och har bl.a. till uppgift att hjälpa nyss nämnda medlemmar med att driva frågor som är för stora och komplexa att hantera för enskilda medlemmar, driva projekt inom livsmedelsrelaterade ämnen, samt facilitera ett extensivt nätverkande och omvärldsbevakande.
Projekt drivs inom 4 fokusområden:
 • Hälsa genom mat & dryck
 • Ett hållbart matsystem
 • Samverkan för innovation
 • En attraktiv livsmedelsnäring
Vi tackar Ingrid för en mycket trevlig presentation och Benedicte för att hon bjöd in dagens talare.
 
Hur viktigt det är att äta minst 1g proteiner / kilo kroppsvikt och dygn är en av sakerna vi tar med oss från kvällen... 
 
Vad gör Livsmedelsakademin Mikael Qvarfordh 2024-01-20 23:00:00Z 0

Julfest / Årsmöte

Torsdagen den 14/12 hölls årets sista sammankomst på AF / Tegel Bar. Som vanligt i form av julfest med sedvanligt årsmöte. Det senare avklarades raskt och därefter njöt vi av luciasånger framförda av elever från stadens eget Lars-Erik Larsson Gymnasie. Fantastisk skönsång och trevliga stycken / arrangemang! Efter underhållningen bänkade vi oss till en gemensam måltid som avnjöts under mycket trevliga former. God mat, goda vänner och god dryck, vad kan man mer önska sig en kväll som denna? Jo, ett vinlotteri såklart! Lotteriet ifråga finansierade kvällens underhållning, och överskottet går sedan rakt in i klubbkassan, där det kan användas till bra saker. Lyckliga vinnare denna kväll blev Birgitta Hovelius, Ingegerd Dalfelt samt Agneta Sveningsson. Samtliga deltagares tack för ett mycket trevligt arrangemang framföres härmed till klubbmästarna Karin och Kerstin (samt Kerstins stand-in under kvällen, Christina).
 
Väl mött igen den 18/1 på The More / Restaurang Matrummet, då vi får veta allt om Livsmedelsakademien. 
 
God Jul och Gott Nytt År!
 
 
Julfest / Årsmöte Mikael Qvarfordh 2023-12-15 23:00:00Z 0

Vilket väder!!! Vilket väder?

"Terminens" sista ordinarie sammankomst på The More Hotel / Restaurang Matrummet tillbringade vi tillsammans med Mats Andersson, SMHI's meteorolog känd från Radio och TV. Mats är född på Arkivgatan i Lund och uppvuxen i Sofiaparken i samma stad, men bor numera i Ystad. Han berättade inledningsvis om hur tufft jobbet som meteorolog kan vara med långa skift och obekväma arbetstider, vilket gör att många slutar inom några år och bristen på utbildade meteorologer är därför stor. Efter denna korta introduktion gjorde Mats sitt bästa för att försöka förklara för oss närvarande medlemmar vilka resurser som står till meteorologens för-fogande då prognoser skall skapas, samt hur det kommer sig att deras tillförlitlighet minskar ju längre fram i tiden de sträcker sig. Sista delen av föredraget fokuserade på innehållet på denna hemsida dn.se/klimatet-just-nu/.
 
En tänkvärd avslutning på föredragssäsongen 2023...
 
Ett stort tack till Mats Andersson för ett mycket intressant föredrag, och till Per Månsson för att han hade den goda smaken att bjuda in sin vän till oss.
 
 
Vilket väder!!! Vilket väder? Mikael Qvarfordh 2023-12-09 23:00:00Z 0

Stör Kungen! Om fyndet i en tunna från Gribshunden

2023-11-30:
År 1495 sjönk det kungliga danska flaggskeppet Gribshunden i Östersjön, nära Ronneby. Kung Hans var själv ombord på skeppet,som var på väg till ett diplomatiskt möte i Kalmar. Under utgrävningar av vraket år 2019 hittades en mängd intressanta fynd. I skrovet påträffades flertalet trätunnor.
Under kvällen fokuserade vi på innehållet i en av dessa tunnor. Det handlar om fynd av stör, vilket är ovanligt arkeologiskt.
 
I kvällens föredrag berättade Stella Macheridis från Arkeologiska institutionen Lunds Universitet om detta fynd, och därmed tangerade allt från matkultur till ekologiska förändringar under historisk tid.
 
 
Stör Kungen! Om fyndet i en tunna från Gribshunden Anne Qvarfordh 2023-11-29 23:00:00Z 0

Musikkväll med klassiska gitarrfavoriter

I torsdags fick vi möjligheten att lyssna till den gitarrspelande gynekologen Emir Henic, när han framförde ett antal av sina klassiska gitarrfavoriter. Emir är docent och överläkare i gynekologi vid reproduktionsmedicinskt centrum i Malmö, och som sådan är han instrumental vid inledandet av vad som leder fram till ca 400 barnafödslar om året på en av Sveriges största fertilitetskliniker. Emir började spela klassisk gitarr redan i sjuårsåldern och har, med en del kortare eller längre avbrott, hållit på med detta sedan dess. Han berättade för oss att den typ av gitarr vi känner idag har sitt ursprung i Indien, och att den via arabvärlden, Spanien och sydamerika letat sig ut i hela världen. Emir framförde bla. en Habanera (kubansk musik), en Adelita (en spansk Mazurka), en brasilianska dans av Hector Villa Lobo, en tysk Arabesk, en Malagena (från Malaga) och avslutningsvis en fantastisk tango.
 
 
Vi tackar Emir Henic, och Barbro Strömberg som bjöd in honom, för en mycket trevlig stund i källarvalven på The More Hotel.
Musikkväll med klassiska gitarrfavoriter Mikael Qvarfordh 2023-11-18 23:00:00Z 0

När njurarna slutar fungera

2023-11-09:
Alireza Biglarnia är medicinskt ansvarig transplantationskirurg vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och adjungerad lektor vid Lunds universitet. Vidare är han medicinsk chef på iCoat Medical AB, ett svenskt företag som utvecklar läkemedel för att förbättra organfunktion och förhindra skador efter organtransplantationer.
Akut njursvikt innebär att njuren slutar fungera. Transplantation är den bästa behandlingen för patienter som lider av akut njursvikt. Alternativ behandling är bloddialys eller bukhinnedialys. Njurtransplantation innebär att en njure transplanteras in i en patient. Donator kan vara levande eller avliden.
Den första njurtransplantationen i Sverige utfördes 1964 på Serafimerlasarettet i Stockholm. Idag finns transplantationscentra i Malmö/Lund, Stockholm, Göteborg och Uppsala. Förra året utfördes 465 njurtransplantationer i landet.
Vi fick höra massor intressant om donation, transplantation, forskning och utveckling samt utmaningar inom området.
När njurarna slutar fungera Anne Qvarfordh 2023-11-08 23:00:00Z 0

Hjärtkirurgi på barn - då och nu

I torsdags hade vi besök av Katarina Hanseus som är barnhjärtläkare vid Barnhjärtcentrum på Skånes Universitetssjukhus i Lund. Katarina berättade inledningsvis om hur många pionjärer inom barnhjärtsjukvård är / var svenskar och verksamma i Lund. Hur det på 60-talet fanns 6 kliniker på 4 sjukhus som utförde avancerad hjärtsjukvård på barn, med varierande resultat, medans det i dag finns 2 högspecialiserade centra för denna typ av sjukvård (Lund och Göteborg) som är mycket framgångsrika och når fantastiska framgångar. Att reducera antalet centra från gårdagens 6 till dagens 2 var en smärtsam, komplicerad och framförallt långdragen process, men resultaten av denna process är helt enastående. I mångt och mycket beroende på att man har team som sysslar med barnhjärtsjukvård på heltid, samt såklart även utveckling av metodiker och läkemedel. Till sin hjälp har dessa 2 centra ett 25-tal kliniker runt om i landet som ingår i vad man kallar "Barnhjärtsverige" där man jobbar för att hålla kompetensen på området uppe för att kunna fånga upp barn med hjärtproblem så tidigt som möjligt med hjälp av fosterdiagnostik och andra hjälpmedel. Katarina berättade för oss om de vanligaste typerna av hjärtfel som små barn kan råka ut för. På 60-talet överlevde ca 70% av patienterna i 30 dagar eller mer efter avslutad operation, idag är motsvarande siffra nästan 100%. Barnhjärtcentrum i Lund behandlar ca 450 små patienter om året, mestadels svenska barn, men även en del isländska, av dessa är det ett 10-tal som får nya hjärtan. Allt i allt en framgångssaga som vi, som Lundabor, kan vara mycket stolta över tycker jag. Tack till Katarina Hanseus för ett superintressant föredrag (har sällan hört en så andäktig tystnad efter ett Rotary-föredrag) och även ett stort tack till Christina W-M som haft den mycket goda smaken att bjuda in kvällens föredragshållare.
 
Hjärtkirurgi på barn - då och nu Mikael Qvarfordh 2023-11-04 23:00:00Z 0

Rotary U-fondskort

Hej

Nu är det dags igen att köpa Rotarys U-fondskort!
 
Under 2022 - 2023 har U-fonden bidragit till Rotaryklubbars projekt med strax under 250 000 kronor! Särskilt glada är vi för att projekten visar på ett samarbete mellan U-fonden, The Rotary Foundation (TRF) och Rotary Doctors Sweden.
Eftersom det skickas allt färre fysiska brev och vi ser att bidragen till fonden gått ner under ett antal år diskuterar vi nu fondens framtid. Även antalet ansökningar om bidrag har sjunkit. Fonden har funnits i 55 år och delat ut mer än 30 miljoner kronor till klubbars projekt som stödjer möjlighet till utbildning i utvecklingsländer. Då var sak har "sin tid" har vi beslutat att den allra sista ansökningsdagen för bidrag är den 1 mars 2024, varefter fonden kommer att upplösas. U-fonden kommer dock även i år, liksom förra året, att erbjuda gratulationskort med 4 olika motiv från våra 4 årstider. Fotona är tagna av Lotta Woxberg Lindsjö. Det finns även paket med sexton kort och julkort ritade av Ingrid Elf från Älmhult. Som vanligt finns det också möjlighet att köpa anteckningsblock att ha vid telefonen samt julklappsadresser att skriva rim på. Av priset för varje paket kort går minst 100 kronor till U-fondens verksamhet. Det går även bra att skicka gratulations och minnesgåvor genom U-fonden på www.ufonden.se/gavor.
Jag kommer att ha med en teckningslista till de närmaste mötena, där hugade spekulanter kan se bilder av gratulations och jul -kort samt lägga sin beställning på nyss nämnda lista. Om man vill sitta hemma i lugn och ro och studera utbudet, går det bra att göra här https://ufonden.se/Bestallning. Hör sedan av dig till mig på mikael@qvarfordh.se så skriver jag upp din beställning på listan. Leverans på julfesten eller i samband med föregående möte tänker jag...
Rotary U-fondskort Mikael Qvarfordh 2023-10-31 23:00:00Z 0

Vaccinationer att fundera på

I torsdags hade vi nöjet att få lyssna på Prof. Bertil Christensson då han delade med sig av en del av sina kunskaper kring vaccinationer av olika typer och slag. Bertil är överläkare på infektionskliniken vid Skånes Universitetssjukhus i Lund, och besitter följaktligen djupa kunskaper i ämnet. Valda delar av dessa lyckades han på ett enkelt och mycket intressant sätt dela med sig av till oss i auditoriet. Inledningsvis talade Bertil om vaccinationer i mer generella ordalag, men den sista delen av föredraget tog han chansen att berätta om några vaccin han rekommenderar oss att ta, samt även något han tycker vi med gott samvete kan strunta i:
 
 
 
Vaccinationer att fundera på Mikael Qvarfordh 2023-10-29 23:00:00Z 0

Om Alnarpsparken och dess vänner

På denna veckas möte hade vi förmånen att få lyssna på Göran Thomé när han berättade om Alnarpsparken, där han växte upp, och föreningen Alnarpsparkens vänner, som han han varit ordförande i under snart 10 år. 
Ett fantastiskt trevligt föredrag som tidsmässigt sträckte sig från 1857 då det hela började, till dagens version av park och utbildningscentrum. Massor av frågor från åhörarna, och lika många svar (minst) från en föredragshållare med stort intresse för, och stora kunskaper om, parken ifråga. Det enda vi saknade var möjligheten att känna och dofta på parken, men detta hoppas vi kunna råda bot på till våren,
 
 
Den som eventuellt önskar gå med i nyss nämnda förening hittar anmälningsblanketten här: https://kanban.wufoo.com/forms/z1q9bhmm0vjc3ug/  
 
Medlemsavgift betald nu gäller även för hela nästa år.
Om Alnarpsparken och dess vänner Mikael Qvarfordh 2023-10-07 22:00:00Z 0

GLÖM INTE!

 
Lund-Ideon Rotaryklubb har nöjet att åter igen bjuda in till årets Lundaspex.
I år har vi glädjen att beskåda ett av de klassiska spexen – exakt vilket det blir meddelas lite längre fram. Men det blir garanterat spexigt!
Detta Lundaspex av högsta klass spelas upp för oss torsdagen den 23 november 2023 på
AF-Borgen, Stora salen, Sandgatan 2 i Lund.
Bäst av allt; av varje biljett som säljs går överskottet oavkortat till Rotarys hjälpverksamhet.
Innan föreställningen ses vi i AF:s källarlokal från kl 18.00 där vi avnjuter dryck och en bit handmat i trevligt sällskap.
Föreställningen börjar kl 19.30, kom i god tid!
Det är givetvis inte så att man måste vara rotarian, utan bjud gärna med vänner och bekanta. Även andra organisationer är välkomna att deltaga i höstens stora novemberspex.
Priset per biljett är för privatperson 300:- och för företag 500:-. Företagsbiljett ger prioriterad sittplats närmast scenen. I övrigt fri sittning.
GLÖM INTE! 2023-09-29 22:00:00Z 0

Guvernörsbesök 2023

I torsdags hade vi besök av vår Guvernör i distrikt 2390, Annika Skoglund, som bland annat berättade om den ganska nära förestående sammanslagningen mellan distrikten 2390 och 2400 till 2400. 2400 kommer troligen att sträcka sig från Falkenberg i nordväst till Karlskrona i sydöst och ha ca 4000 medlemmar. Sammanslagningen motiveras av just det faktum att både 2390 och 2400 var för sig är för små. På mötet deltog även medlemmar från Lund - Ideon rotaryklubb, och de kära återseendena blev många. Även vår Guvernör hade förmånen att träffa på fd kollegor ibland deltagarna, så stämningen på mötet var mycket kamratlig och trevlig. 
 
  
Guvernörsbesök 2023 Mikael Qvarfordh 2023-09-29 22:00:00Z 0

Att starta företag efter pensioneringen

I torsdags hade vi nöjet att få lyssna på klubbens alldeles egen Ingeborg, hoppsan förlåt, Ingegerd skall det vara såklart wink. Ingegerd berättade om hur hon, efter bara några få månader som pensionär valde att starta eget företag och erbjuda andra bolag konsulttjänster inom klinisk läkemedelsprövning. Företaget drog igång 2017 efter att Ingegerd hållit ett antal föreläsningar och fått bra respons på dessa. Hela sitt yrkesliv har hon antagit utmaningar, varit nyfiken och alltid tyckt om att dela med sig av sina kunskaper, så varför inte fortsätta med detta i egen regi efter pensionen? Just klinisk läkemedelsprövning tyckte nog fler än jag var ganska abstrakt och svårt att förstå sig på, men efter en snabbkurs med Ingegerd kände vi oss betydligt mer insatta i ämnet. Min gissning är att man för att lyckas i denna bransch bl.a. måste vara extremt noggrann samt ha oändligt mycket tålamod...
 
Tack till Ingegerd för ett mycket trevligt och informativt föredrag. Tack också till Ulla-Britt som hade den goda smaken att bjuda in dagens talare...
 
Att starta företag efter pensioneringen Mikael Qvarfordh 2023-09-23 22:00:00Z 0

Studiebesök på Råby ungdomshem

2023-09-14:
Vi var på studiebesök på Råby ungdomshem med information om historia och nuvarande verksamhet. Nils Gyllenkrok och representant från hemmets verksamhet medverkade.
 
Studiebesök på Råby ungdomshem Anne Qvarfordh 2023-09-13 22:00:00Z 0

Forskning för framtiden - ESS

Pia Kinhult, strategisk rådgivare på ESS, moderat politiker och före detta regionråd och regionstyrlesens ordförande region Skåne, höll föredrag om ESS - European Spallation Source. ESS är Sveriges största satsning på forskning någonsin. Men vi är inte ensamma i detta enormt stora projekt som vi, tillsammans med Danmark, står som värdland för. Utöver SE och DK gör ytterligare 11 Europeiska länder sitt yttersta för att denna forskningsanläggning, som fokuserar på materialforskning på molekyl och atom -nivå, skall bli en framgångssaga och förhoppningsvis generera Nobelpris i mängder. I dagsläget arbetar drygt 500 personer från nästan 60 länder på den 70000 m2 stora anläggning på Brunnshög i Lunds nordöstra utkant. Den proverbiala spaden sattes i marken under 2014, och planen just nu är att inviga anläggningen under 2027. Vi tackar Annika Annerby-Jansson som bjöd in vår föredragshållare för dagen, och naturligtvis även föredragshållaren själv, Pia Kinhult, för en mycket trevlig och informativ kväll. Ni som inte hade möjlighet att komma missade verkligen något...
 
Forskning för framtiden - ESS Mikael Qvarfordh 2023-09-06 22:00:00Z 0
Fontänhuset Kick-off! 2023-09-06 22:00:00Z 0

WORLD POLIO DAY - GALA FÖR END POLIO NOW

Den 24 oktober, som är både FN-dagen och World Polio Day, kommer vi att ha en gala på Malmö Rådhus till förmån för utrotandet av polio.. Det blir en varm och god soppa med tillbehör, härlig underhållning med Povel Ramel tema, information om vad Rotary gör för att utrota polio och naturligtvis lotterier. Anmälningsavgiften är 300 kronor per person, som Du i samband med Din anmälan swishar till 123 129 37 11. Märk betalningen ”24 oktober”.

Anmäl Dig snarast och senast den 12 oktober, då antalet deltagare är begränsat!

https://rotary2390.se/event/world-polio-day---gala-f%C3%B6r-end-polio-now

Mycket välkomna!

Annika och Viveca

Annika Skoglund, distriktsguvernör och Viveca Serder, orförande i distriktets TRF-kommitté

WORLD POLIO DAY - GALA FÖR END POLIO NOW Mikael Qvarfordh 2023-09-06 22:00:00Z 0

Demokratins infrastruktur - bibliotekens roll

2023-08-31:
Biblioteken ska säkra fri tillgång till information, litteratur och kunskap för alla. Vår omvärld förändras och med den biblioteken. Catharina Isberg berättade hur verksamheten ser ut i Lund och hur vi står oss jämfört med andra.
Catharina Isberg är bibliotekschef för folkbiblioteken i Lund sedan hösten 2022. Hon är engagerad både nationellt och internationellt i bibliotekens utveckling. Catharina har en bakgrund från bl.a.  läkemedelsindustrin, från universitetsbiblioteket på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp och som bibliotekschef i Helsingborg och nu i Lund.
Demokratins infrastruktur - bibliotekens roll Anne Qvarfordh 2023-08-30 22:00:00Z 0

Galleri M - varför ett konstgalleri i Eslöv?

På årets första "riktiga" möte hade vi nöjet att lyssna till Pia Tapper, innehavare av Galleri M i Eslöv.
Pia, som bott i Eslöv med omnejd hela sitt liv, berättade om vad hon sysslat med i livet och hur detta såsmåningom lett fram till att hon öppnade sitt galleri 2012.
På Galleri M finns det, förutom sedvanliga utställningar, även plats för musikevenmang, målarkurser samt diverse föredrag etc. Detta har resulterat i en verksamhet utöver det vanliga, väl värd ett besök.
 
Tack till Mattias som bjudit in Pia till denna intressanta kväll.
 
Galleri M - varför ett konstgalleri i Eslöv? Mikael Qvarfordh 2023-08-23 22:00:00Z 0
Inbjudan till klubb-DM i golf för Rotary i distrikt 2390 & 2400, Landskrona golfklubb den 3 september Mikael Qvarfordh 2023-08-06 22:00:00Z 0

Sommaruppehåll

Klubben har sommaruppehåll och vi ses igen torsdag den 17 augusti.
Trevlig sommar!
Sommaruppehåll Anne Qvarfordh 2023-06-17 22:00:00Z 0

Presidentskifte

2023-06-14:
I onsdags var det presidentskifte där Barbro Strömberg lämnade över stafettpinnen till Mikael Qvarfordh.
Vi hade en trevlig kväll tillsammans med god mat och dryck på Täppans koloniområde.
 
 
Presidentskifte Anne Qvarfordh 2023-06-13 22:00:00Z 0

Vad är det vi minns? Psykologen förklarar

2023-06-01:
Mikael Johansson, som är professor i psykologi vid Lunds universitet har länge intresserat sig för vårt minne och hur det fungerar.
 • Hur lagras minnen och hur plockar vi fram dem igen?
 • Varför kommer vi ihåg vissa saker men glömmer bort andra?
 • Kan det till och med vara en fördel att vi glömmer vissa saker?
Vi fick svaren under föredraget.
 
 
Damerna introducerade klubbdräkt i torsdags wink...
 
 
Vad är det vi minns? Psykologen förklarar Anne Qvarfordh 2023-05-31 22:00:00Z 0

Olika praktiska perspektiv på släktforskning

2023-05-25:
Henrik Mosén är läkare på Skånes Universitetssjukhus i Lund, specialiserad på diagnostik och terapiupppföljning av hjärt- och lungsjukdomar. Han har ägnat sig åt släktforskning sedan tonåren och även gett ut böcker inom området. 
Föredraget beskrev hur livet som släktforskare förändrats mycket under de 40 senaste åren. Det gavs exempel på hur man idag kan gå till väga för att hitta sina närmaste förfäder. Vidare gavs ett antal exempel på strategier och möjligheter att söka uppgifter om sin släkt.
Vad skiljer DNA-forskning från "pappersforskning".
Vad skiljer släktforskning om personer i städer från personer i landsbygd?
Vad skiljer historisk forskning från släktforskning?
Vad skiljer släktforskning från hembygdsforskning?
Kommer datorer att i framtiden kunna sköta forskandet?
 
 
Olika praktiska perspektiv på släktforskning Anne Qvarfordh 2023-05-24 22:00:00Z 0

Gastronomiska akademin

2023-05-11:
Kvällens föredragshållare var Martin Lind. Han är medlem av  GASTRONOMISKA AKADEMIEN, en av världens äldsta.
Innevarande år 2023 har akademien lyckats få Stockholm att utses till Gastronomisk huvudstad i Europa. Detta medför internationell uppmärksamhet och en rad evenemang.
Akademiens huvuduppgift är att värna och utveckla svensk måltidskultur.
 
Martin Lind varit biskop i Linköping i sexton år, dessförinnan domprost i Uppsala, rektor för den praktiska prästutbildningen i Lund. Uppväxt i prästhem i Malmö. Docent i systematisk teologi i Lund. Ledamot i Gastronomiska akademien i 26 år. För närvarande ordförande i akademien, eller som det formellt kallas "Direktör".
 
 
Gastronomiska akademin Anne Qvarfordh 2023-05-10 22:00:00Z 0

Utbildningar som skapade förändring

2023-05-04:
Veckans föredrag hölls av Anne Jalakas. 
Under några år genomförde Anne flera utbildningar i jämställdhet i gamla Sovjet-republiker. Vi fick höra hennes berättelse om vad hon upplevde under dessa utbildningstillfällen. 
 
Så här skriver hon om sig själv och ämnet: 
Jämställdhetsperspektivet förändrade både journalistiken, mig själv och andra.
Jag är dagstidningsjournalist vars jobb förändrades totalt när jag fick i uppdrag att starta tidningen Arbetets kvinnosida. Den kom att handla om jämställdhet i vid mening, lokalt och globalt och väldigt mycket om män.
När Arbetet lades ned och jag blev arbetslös startade jag enskild firma och fick uppdrag som konsult i olika utbildningsprojekt för journalister med olika uppdragsgivare, oftast Sida och FN:s utvecklingsorgan UNDP. Det blev många resor till Centralasien och Östeuropa, inte minst Ukraina men även Georgien, Ryssland, Baltikum, Makedonien.
Genusperspektivet blev en skärv i mitt öga som förändrade min syn på såväl världen som journalistiken.
 
 
Utbildningar som skapade förändring Anne Qvarfordh 2023-05-03 22:00:00Z 0

Lunds centralstation - upplevelse och funktion

2023-04-27:    
Daniel Hansson, Arkitekt SAR/MSA, Lunds stadsbyggnadskontor arbetar med strategiska stadsutvecklingsfrågor (i projekt som har en längre tidshorisont än detaljplan och bygglov, men är mer konkreta än en översiktsplan). Tillsammans med Mikael Andersson på tekniska förvaltningen leder han kommunens arbete med Lund C.
 
Nu tar arbetet med att utveckla Lunds centralstation och staden vid med ny fart! Efter lång väntan och osäkerhet kring vad som ska hända med Södra stambanan är det nu möjligt att fortsätta arbetet med en av Lunds viktigaste platser.
Stationen har på många sätt en unik situation – den ligger inom stadens medeltida stadskärna och att den har också ovanligt många resenärer i förhållande till stadens storlek.
 
Daniel Hansson berättade om hur situationen kring stationsmiljön ser ut idag med dess möjligheter och utmaningar. Han utvecklade vilken målbild han har i sitt planeringsarbete och visade några förslag på lösningar för att skapa bästa möjliga första intryck av Lund.
 
 
Lunds centralstation - upplevelse och funktion Anne Qvarfordh 2023-04-26 22:00:00Z 0

Ekologiskt jordbruk

2023-04-20:
Kvällens föredragshållare var Lisbeth Andersson. Hon och hennes man började med ekologisk djuruppfödning och jordbruk på 1970-talet. Numera drivs Sunnantorps gård av sonen Julius. Lisbeth har under alla år varit starkt engagerad i frågan om ekologiskt jordbruk kontra konventionellt, skrivit debattartiklar och hållit föredrag. Nu fick vi möjligheten att lära oss mer om vad ekologiskt jordbruk egentligen innebär.
 
 
Ekologiskt jordbruk Anne Qvarfordh 2023-04-19 22:00:00Z 0

Hjärttransplantation - mystik, historia, nutid

2023-04-13:
Carl Cronstedt Meurling är docent och överläkare vid kardiologen SUS Lund samt även verksam som forskningsledare med inriktning på  hjärttransplanterade patienter.
Få åtgärder inom sjukvården förknippas med sån mystik som hjärttransplantation. Den första hjärttransplantationen i världen utfördes i Sydafrika 1967 av dr Christiaan Barnard. Patienten överlevde operationen men avled efter drygt två veckor i en lunginflammation. Den första hjärttransplantationen i Sverige utfördes i Göteborg 1984. Det donerade hjärtat kom från utlandet eftersom den dåvarande lagstiftningen avseende hjärtdöd inte medgav donation inom landet. 1988 trädde den s k lagen om hjärndöd i kraft. Därmed blev hjärtdonation möjlig i Sverige. Läkarna som utför operationen anses ofta tillhöra eliten i sin yrkeskår. Är det så, och hur svår är egentligen en hjärttransplantation? Vem kan få ett hjärta? Vem kan ge ett hjärta? Hur sker urvalet? Hur länge kan man leva med ett nytt hjärta? Dessa frågor fick vi svar på i torsdags.
 
 
Hjärttransplantation - mystik, historia, nutid Anne Qvarfordh 2023-04-12 22:00:00Z 0

Parmesanost - besök i butik med provning

2023-03-30:
Klubbmötet denna vecka ersattes av ett möte i butiken Delikatesshimlen i Lund, som är en specialiserad butik med inriktning italienska delikatesser av yppersta kvalitet med särskilt fokus parmesanost.
Vi var ett litet gäng som fick prova tre olika åldersvarianter av parmesanost efter det att Hannes Tjellström kunnigt och livfullt berättade och lät oss följa med på en resa i norra Italien som beskrev odling, djurhållning, tillverkning och lagring av osten.
 
 
Parmesanost - besök i butik med provning Anne Qvarfordh 2023-03-29 22:00:00Z 0

Bättre med åren

2023-02-02:
I torsdags lyssnade vi på Katarina Steding-Ehrenborg som är leg. sjukgymnast och docent vid Lunds universitet. Hon är hjärtforskare på dagen och författare av populärvetenskapliga böcker på natten, bl a av boken "Bättre med åren", som gavs ut under 2022.

Ett gott och friskt liv kan nås på så många sätt. Träning och grönsaker är inte den enda vägen till framgång. Social samvaro och meningsfullhet verkar väga tyngre. Dessutom är åldrandet inte så illa som man kan tro – i alla fall inte om man kan se positivt på tillvaron. I sitt föredrag berättar Katarina Steding Ehrenborg sina bästa, och vetenskapligt belagda, tips på vad man ska tänka på för ett långt och lyckligt liv.
Katarina Steding-Ehrenborg är leg. sjukgymnast och docent vid Lunds universitet. Hon är hjärtforskare på dagen och författare av populärvetenskapliga böcker, bl a av boken "Bättre med åren", som gavs ut under 2022.
Bättre med åren Anne Qvarfordh 2023-02-01 23:00:00Z 0

Besök på Stadshallen

2023-01-26:
Den här kvällen besökte vi den nyrenoverade Stadshallen. Vi åt först i den delen av restaurangen som kallas Bakfickan. 
Efter maten visade Henrik Nilsson från Altitude Meetings oss runt i övriga lokaler i Stadshallen.
 
 
Besök på Stadshallen Anne Qvarfordh 2023-01-25 23:00:00Z 0

Framtidens kärnkraft

2023-01-19:
Kvällens föredrag hölls av Anders Sjöland adj. professor i tillämpad kärnfysik i Lund med arbete inom Svensk Kärnbränslehantering och delegat i IAEA, OECD/NEA mm.
Vi fick en exposé över svensk hantering av kärnkraft både civil och militär med beskrivning av hur Sverige varit långt framme med sin utveckling under 1950-talet för att sedan under främst 1980- och 90-talen fattat långtgående beslut om nedtrappning av energiproduktionen från kärnkraftverken. Därefter fortsatte Anders att redogöra för dagens situation med den energibrist och rusande elpriser som vi alla känner av.
Till sist diskuterades de sk SMR, Small Modular Reactors, som möjliga konstruktioner för en framtida elkraftsförsörjning baserad på just sådana små kärnkraftverk.
 
Framtidens kärnkraft Anne Qvarfordh 2023-01-18 23:00:00Z 0

Klubbsamråd

2023-01-12:
På vårt första möte efter helgerna hade vi klubbsamråd.
Klubbsamråd Anne Qvarfordh 2023-01-11 23:00:00Z 0
Årsmöte och julfest Anne Qvarfordh 2022-12-14 23:00:00Z 0

Hur fungerar olika typer av 3D-skrivare?

2022-11-17:
Einar Heiberg Brandt är civilingenjör i Datateknik. Han är docent i Numerisk Analys vid LTH och sedan 3 år föreståndare för 3D-Centrum på Skånes Universitetssjukhus. 
Föredraget beskrev hur olika typer av 3D-skrivare fungerar och hur man använder tekniken på Skånes universitetssjukhus.
 
Exempel på tillämpningar i sjukvården:
 • skapa medicintekniska reservdelar
 • planera inför komplicerade operationer, t ex hjärtoperation på små barn med komplicerade hjärtfel
 • skapa patient-specifika operationsverktyg och implantat.
Hur fungerar olika typer av 3D-skrivare? Anne Qvarfordh 2022-11-16 23:00:00Z 0

Besök på Lunds Fontänhus

Lunds Fontänhus har nya lokaler mitt i Lund. Där blev vi mottagna av Matilda Espmarker som är Fontänhusets verksamhetschef.

Det serverades middag i deras restaurang och det blev föredrag med berättelser från personal och medlemmar om fontänhusmodellen och den nuvarande verksamheten.
 
Lunds Fontänhus är en psykosocial arbets- och studieinriktad rehabilitering för personer som lever med psykisk ohälsa. Denna plattform för vardagsnära stöd, meningsfulla relationer och arbete blir för många individer en brygga från isolering till en fungerande vardag. Här gör också alltfler avstamp mot ett fungerande studie- och yrkesliv. Verksamheten driver även flera spännande och nyskapande projekt som vi fick höra mer om.
 
 
Besök på Lunds Fontänhus Anne Qvarfordh 2022-11-09 23:00:00Z 0

AI som beslutsstöd vid bilddiagnostik

2022-11-03:
Elin Trägårdh berättade om artificiell intelligens som beslutsstöd vid tolkning av medicinska bilder.
 
Elin Trägårdh är överläkare vid Skånes universitetssjukhus och docent vid Lunds universitet.
 
Föredraget handlade om hur man kan använda artificiell intelligens vid bild- och funktionsmedicinska undersökningar (röntgen, klinisk fysiologi, nuklearmedicin) inom sjukvården.
 
AI som beslutsstöd vid bilddiagnostik Anne Qvarfordh 2022-11-02 23:00:00Z 0

Studiebesök på Tetra Pak AB

2022-10-27:
Vi besökte Tetra Pak. Värd vid besöket var Marie Sundin, VD för TetraPak Lund. Programmet var följande:
 
- Mingle with refreshments
- Company presentation
- Product Experience Room – Experience an array of our packages, with fantastic features and functionality
- Automation showroom - Automation & Digital solutions Integrating the entire customer operation – reaching from source of raw material all the way to the consumer
 
 
Studiebesök på Tetra Pak AB Anne Qvarfordh 2022-10-26 22:00:00Z 0

Lund S:t Knuts 30-årskalas

2022-10-15:
Vi firade 30-årskalas i Sångsalen på AF där vi fick en fantastisk trerätters middag med utsökta viner samt blev underhållna av studentspexare.
 
Lund S:t Knuts 30-årskalas Anne Qvarfordh 2022-10-14 22:00:00Z 0

Telefonin 150 år

2022-10-13:
Ulf Körner är professor emeritus i ämnet Teletrafiksystem vid institutionen för Elektro och informationsteknik vid Lunds tekniska högskola/Lunds universitet.
Hans föredrag tog oss med på en resa från Alexander Graham Bells telefon, via LM Ericssons mekaniska telefonväxlar till dagens mobiltelefoni.
 
 
Telefonin 150 år Anne Qvarfordh 2022-10-12 22:00:00Z 0

Reflektioner kring diktatur och demokrati

2022-09-22: 
Den här gången talade vår medlem Günter Liebisch om "30 år i östra Tyskland. Reflektioner kring diktatur och demokrati".
 
Günther  Liebisch  föddes i Tyskland före andra världskriget och upplevde kriget ”inifrån” under alla dess skeden och sedan efterkrigstiden i Östtyskland. På olika vägar kom han till Lund på 60-talet, blev präst och tjänstgjorde under många år i Nöbbelövs församling.
Han är klubbens hedersmedlem.
 
Reflektioner kring diktatur och demokrati Anne Qvarfordh 2022-09-21 22:00:00Z 0

Från bävergäll och mumiepulver till moderna läkemedel

2022-09-15:
Vi gästades av Stefan Leander som talade om "Från bävergäll och mumiepulver till moderna läkemedel".
 
 • Stefan Leander är docent i farmakologi vid Lunds universitet.
 • Verksamhet vid läkemedelsindustrin i olika chefsbefattningar under många år och senast engagerad vid Medicon Village och njuter nu av pensionärslivet.
 • Ordf i Föreningen Apoteket Svanens Vänner och ordf i Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet.
 • Allmänt historieintresserad och speciellt medicinhistoria.
 • Föredraget tog lyssnarna på en resa över århundraden med startpunkt i de gamla läkemedel man använde fordomdags och trodde ha effekt fram till dagens läkemedel. Vissa av dagens läkemedel har faktiskt sina rötter i gamla preparat vilket kommer att presenteras.
 
 
Från bävergäll och mumiepulver till moderna läkemedel Anne Qvarfordh 2022-09-14 22:00:00Z 0

IM - För en medmänsklig värld

2022-09-01:
Den här gången gästades vi av Robert Inghamn från IM. Han talade om IM - För en medmänsklig värld sedan 1938. 
 
IM - Individuell Människohjälp - har sitt globala huvudkontor i Lund där allting startades av Britta Holmström 1938.
IM arbetar med ”hjälp till självhjälp” i 15 länder med fokus på kvinnor och ungdomar.
I Sverige är de väldigt aktiva inom integration med inriktning på ungdomar och kvinnor, tex läxhjälp, Kvinnokraft, språk caféer, Rådrum med mera.
 
IM - För en medmänsklig värld Anne Qvarfordh 2022-08-31 22:00:00Z 0

En kost som motverkar åderförkalkning - ost och vin?

2022-08-25:
Den här gången gästades vi av Charlotte Erlanson-Albertsson. Hon talade om "En kost som motverkar åderförkalkning - ost och vin?".
 
Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, för närvarande som seniorprofessor.
Hennes forskning handlar om kostens betydelse för hälsa med betoningen på samspelet mellan tarmen och hjärnan.
 
 
En kost som motverkar åderförkalkning - ost och vin? Anne Qvarfordh 2022-08-24 22:00:00Z 0

Stillasittande - vår tids stora hälsofara

2022-08-18:
Stillasittande - vår tids stora hälsofara! 
Vi har aldrig suttit så mycket tidigare i historien som vi gör idag, unga som gamla. När vi sitter fungerar inte vår ämnesomsättning som den ska vilket kan leda till ökad risk för både diabetes, hjärt-kärlsjukdom och fetma. Sittandet är en egen riskfaktor för ohälsa oaktat hur mycket vi rör på oss i övrigt.
 
Leg fysioterapeut/ergonom Eva Ekesbo lärde oss mer om hur vi undviker vardagens hälsorisker.
 
Eva Ekesbo är leg fysioterapeut och ergonom som, sen 20 år tillbaka, driver Företagshälsovården Betahälsan samt i kombination med detta en fysioterapimottagning specialiserad på rygg-, nack- och axelproblematik. Betahälsan finns på Medicon Village i Lund.
 
 
Stillasittande - vår tids stora hälsofara Anne Qvarfordh 2022-08-17 22:00:00Z 0

Sommaruppehåll

Klubben har sommaruppehåll och vi ses igen torsdag den 18 augusti.
Trevlig sommar!
Sommaruppehåll Anne Qvarfordh 2022-06-27 22:00:00Z 0

Presidentskifte 2022

2022-06-16:
I torsdags var det dags för presidentskifte. Vi samlades i koloniområdet Täppans rotunda.
Det blev en härlig sommarkväll där Barbro Strömberg fick ta över staffetpinnenCatharina Wiqvist lämnade över stafettpinnen till.
 
 
Presidentskifte 2022 Anne Qvarfordh 2022-06-15 22:00:00Z 0
Klubbutflykt till Ven Anne Qvarfordh 2022-06-10 22:00:00Z 0

Växtkraft med nytt ekologiskt gödsel!

22-06-09:
Den här gången gästades vi av vår egen medlem, Lars-Erik Skjutare, numera bland annat aktiv i startup-företag.
Lars-Erik tog med oss med på resan med WellAgri AB, ett företag vars forskningsbaserade produkter kan förändra den traditionella växtnäringsindustrin.
Genom WellAgri blir Sverige det första landet i Europa att introducera helt nya ekologiskt baserade gödselprodukter.
 
Växtkraft med nytt ekologiskt gödsel! Anne Qvarfordh 2022-06-08 22:00:00Z 0

Medicon Village 10 år!

2022-06-02:
Den här gången gästades vi av Mikael Lagerwall som är kommunikatör på Medicon Village.
Mikael berättade om utvecklingen av Medicon Village det första decenniet från övertagandet av Astra Zenecas anläggning och hur tankarna går inför framtiden. Det är stora planer på gång och dessa fick vi höra mera om av Mikael!
 
Medicon Village 10 år! Anne Qvarfordh 2022-06-01 22:00:00Z 0

Berlin - några händelser, platser och personer
 

2022-05-19:
Torsdagens föredragshållare var Jan Smith, fd adjunkt i historia på Katedralskolan i Lund. Jan berättade för oss om Berlin under rubriken "Berlin - några händelser, platser och personer".
Berlin - några händelser, platser och personer  Anne Qvarfordh 2022-05-18 22:00:00Z 0
Berättelsen om en start-up kring potatisdryck Anne Qvarfordh 2022-05-11 22:00:00Z 0

Hur kan robotar skapa bättre arbetsvillkor?

2022-04-28:
Torsdagens föredragshållare var Klas Nilsson, tekn dr, docent vid LTH samt grundare av Cognibotics AB.
Klas talade under ämnet produktiv rörelseintelligens: Hur robotar kan avlasta människan för bättre arbetsvillkor.
Klas har arbetat inom robotforskning hela sitt yrkesverksamma liv såväl inom universtitet som inom industrin, ex.vis ABB Robotics i Västerås.
Cognibotics är innehavare av ett 10-tal patent internationellt.
 
 
Hur kan robotar skapa bättre arbetsvillkor? Anne Qvarfordh 2022-04-27 22:00:00Z 0

Vinprovning

2022-04-21:
Programmet för dagen var vinprovning under sakkunnig ledning av Matrummets sommelier.
Vi hade en väldigt trevlig kväll där vi provade 4 st italienska röda viner.
 
 
Vinprovning Anne Qvarfordh 2022-04-20 22:00:00Z 0

Navigare Yachting

2022-04-07:
Torsdagens föredragshållare var Jesper Rönngard, VD och grundare av Navigare Yachting gruppen.

Navigare Yachting säljer och hyr ut främst segelbåtar runt om i världen. 2001 startade två unga killar med 6 båtar i Grekland, idag har bolaget växt till 300 båtar och en omsättning på ca. 50 Miljoner Euro. Företaget har verksamhet i Sverige, Grekland, Kroatien, Turkiet, Frankrike, Spanien, Thailand, Seychellerna, BVI, USVI, Bahamas och USA.
Navigare Yachting - Ett företagsbygge med både kryss och läns.
 
 
Navigare Yachting Anne Qvarfordh 2022-04-06 22:00:00Z 0

Fontänhuset samt Lunds Naturskyddsförening
 

2022-03-31:
I torsdags hann vi med två programpunkter:

Information om Fontänhusets mentorskapsprogram 
Vi hade glädjen att hälsa tre representanter från Lunds Fontänhus välkomna. De gav en kort presentation av hur Rotarys engagemang i det nyligen uppstartade mentorskapsprogrammet skall genomföras praktiskt.
Marita Svensson är S:t Knuts kontaktperson inom mentorskapsprogrammet. Hör av er till henne om du vill engagera dig i mentorskapet. Se http://lundsfontanhus.se/
 
Lunds Naturskyddsförening
Tomas Björnsson, som är ordförande i Lunds Naturskyddsförening, presenterade Naturskyddsföreningens framtidsfrågor. Se https://lund.naturskyddsforeningen.se/framtidsfragor/
 
Fontänhuset samt Lunds Naturskyddsförening  Anne Qvarfordh 2022-03-30 22:00:00Z 0

Apoteket Svanen är räddat

2022-03-17:
Det gamla anrika Apoteket Svanen som funnits på Kyrkogatan i Lund sedan 1647 blev, trots sin status som kulturapotek, nedläggningshotat år 2019. En kraftfull aktion från lundaborna, främst genom nätverket "Svanens vänner", gjorde till slut att Apoteket AB beslutade att satsa på Svanen och varsamt restaurera detsamma.

Men hur gick det till bakom kulisserna? Hur lyckades " Svanens vänner" bidra till att ändra Apotekets beslut? Eva Björn och Stefan Leander, båda aktiva i "Svanens vänner" och högst involverade i processen, berättade.
 
Apoteket Svanen är räddat Anne Qvarfordh 2022-03-16 23:00:00Z 0

Intelligens, vad är det för vits med det?

2022-03-10:
Erik Aludden från Helsingborg, tidigare ordförande för Mensa Sverige, kom till oss för att berätta om föreningen Mensa, dess ursprung, spridning och syften.
Vi fick en översiktlig genomgång från populärvetenskap om vad IQ och intelligens är till några allvarligare meningar om särbegåvade barns situation i egalitära samhällen.
 
Intelligens, vad är det för vits med det? Anne Qvarfordh 2022-03-09 23:00:00Z 0

Föreningen Gamla Lund på besök

2022-03-03:
Ordförande Erik Larsson från föreningen Gamla Lund var torsdagens föredragshållare.
Gamla Lund är aktivt engagerad i omvårdnaden av staden, remissinstans i bevarandeärenden,
rivningsärenden och frågor som rör förändringar i stadsrummet och stadsmiljön. Föreningens
engagemang och aktiva ingripande har flera gånger påverkat kommunala beslut.
 
Föreningen Gamla Lund på besök Anne Qvarfordh 2022-03-02 23:00:00Z 0

Den tidiga anknytningens betydelse

2022-02-24:
Margareta Brodén berättade för oss om betydelsen av tidig kontakt i föräldrabarnrelationen för barnets känslomässiga utveckling.
Barn föds med en förmåga att söka kontakt med sina nära i syfte att skapa känslomässig trygghet.
Hinder av olika slag kan störa denna process, vilket kan få konsekvenser för barnets utveckling framöver.
Kunskapen om detta är relativt ny men har ökat explosionsartat på senare tid både vad gäller kunskapen om den tidiga utvecklingen och metoder för att förebygga och reparera.
Margareta Brodén som är barnpsykolog och psykoterapeut har arbetat inom detta fält i 40 år både forskningsmässigt och i behandling. Hon utvecklade den första behandlingsmodellen i Skandinavien inom detta fält, vilken finns beskriven i hennes doktorsavhandling och i två böcker vilka översatts till de nordiska språken.
 
 
Den tidiga anknytningens betydelse Anne Qvarfordh 2022-02-23 23:00:00Z 0

Lund - favoriter, faror och funderingar

2022-02-17:
Den här gången fick vi besök av Thomas Hellquist, SAR/MSA, prof emeritus i Arkitektur och Gestaltning.
Thomas är ordförande i AFSL (Aktionsgrupper För Samhällsbyggnad i Lunds kommun).
 
Lund - favoriter, faror och funderingar Anne Qvarfordh 2022-02-16 23:00:00Z 0
Egoföredrag Annika Annerby Jansson Anne Qvarfordh 2022-02-09 23:00:00Z 0

Klubbsamråd

2022-02-03:
Vi samtalade om mötesplats och datasystem för vår Rotaryklubb framöver.
Klubbsamrådet hölls på Restaurang Matrummet på The More Hotel. Det gavs även möjlighet att delta digitalt via Teams.
 

 
Klubbsamråd Anne Qvarfordh 2022-02-02 23:00:00Z 0

Ego-föredrag

2022-01-13 och 2022-01-20:
Två intressanta ego-föredrag har vi fått på årets första möten.
Först ut var Christina Wadstén-Malm via Teams (så tyvärr inga bilder) och därefter Mikaela Måwe på  restaurang Matrummet.
 
 
Ego-föredrag Anne Qvarfordh 2022-01-19 23:00:00Z 0
JULFEST - Lund S:t Knut Rotaryklubb Anne Qvarfordh 2021-12-15 23:00:00Z 0
Miniego Olle Pahlm och Nikos Macheridis Anne Qvarfordh 2021-12-08 23:00:00Z 0

Algoritmmakaren

20211202:
Kvällens föredragshållare var Tommy Andersson, professor i nationalekonomi vid Lunds Universitet och affilierad professor vid handelshögskolan i Stockholm.
2019 utsågs han till adjungerad ledamot av Kommittén för Nobelpriset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.
Tommy forskar främst inom teorin för allokeringsmekanismer och marknadsdesign. Han berättade om sin nyligen publicerade bok ”Algoritmmakaren”. (https://fritanke.se/bocker/algoritmmakaren/)
 
Algoritmmakaren Anne Qvarfordh 2021-12-01 23:00:00Z 0
Information om Rotarys viktigaste funktion -TRF Anne Qvarfordh 2021-11-24 23:00:00Z 0
Gleerups ger oss julklappstips Anne Qvarfordh 2021-11-17 23:00:00Z 0

Gentester för alla?

20211111: Kvällens föredragshållare var Ulf Kristoffersson, docent vid avdelningen för klinisk genetik, Lunds universitet.
Ska gentester vara generella? Denna och andra frågor inom området för genetik fick vi ett svar på.
 
Gentester för alla? Anne Qvarfordh 2021-11-10 23:00:00Z 0

Att arbeta som diplomat i Nordkorea

20211104: Svante Kilander, f.d svensk ambassadör i bl a Nigeria, Afghanistan och Nordkorea var torsdagens föredragshållare. Han berättade för oss om arbetet som diplomat i Nordkorea.
 
Att arbeta som diplomat i Nordkorea Anne Qvarfordh 2021-11-03 23:00:00Z 0

Minnen från Finn Inn

20211021:Rickard Cronquist var kvällens föredragshållare.
Familjen Cronquist drev restaurang Finn Inn i Lund i decennier. Rickard har tillsammans med sin bror Christian lagat, serverat och levererat mat till hungriga och kräsna Lundabor och -företag fram till juni i år.
Rickard kom till oss och delade med sig av minnen och anekdoter.
Minnen från Finn Inn Anne Qvarfordh 2021-10-22 22:00:00Z 0

Guvernörsbesök

20211014: Distriktets guvernör, Ulf Bingsgård, var på besök. Temat var "Vad betyder Rotary för dig?"
 
 
Guvernörsbesök Anne Qvarfordh 2021-10-14 22:00:00Z 0

Klubbsamråd

20211007: Vi samtalade kring ett antal viktiga frågor, under ledning av Marita Svensson. Många bra synpunkter och idéer kom fram kring temat INKLUDERA.
Klubbsamråd Anne Qvarfordh 2021-10-06 22:00:00Z 0

Behövs verkligen ett lokalt politiskt parti i Lund

20210930: Vi lyssnade på Jan Annerstedt, kommunalråd i Lunds kommun.
Jan funderade över varför 6870 Lundabor (8,6%) röstade på FörNyaLund vid senaste valet (2018) och varför mer än hälften av Sveriges kommuner har lokala partier, många i ledningen av kommunen.
Behövs verkligen ett lokalt politiskt parti i Lund Anne Qvarfordh 2021-09-29 22:00:00Z 0
Framtiden för svenska kyrkan - Günther Liebisch Anne Qvarfordh 2021-09-22 22:00:00Z 0

Från ursprungsfolk till börsmäklare på Wall Street

20210916: Sociologi professor emirita Katarina Sjöberg från Lunds Universitet besökte oss.

I detta föredrag fick vi berättat för oss om både ursprungsbefolkningen Ainu, en utdöd "ras" i norra Japan, Katarinas arbete på ön Big Iland, den största och äldsta ön i den Hawaiianska arkepolagen där det finns en föreställning om fyra kön och Lubicon Cree, ett krigarfolk som för sin kamp i rätten i norra Alberta, Kanada samt börsmäklarna på Wall Street i ett inifrån - utifrån perspektiv.
 
Från ursprungsfolk till börsmäklare på Wall Street Anne Qvarfordh 2021-09-15 22:00:00Z 0
Ego-föredrag Günther Liebisch Anne Qvarfordh 2021-09-08 22:00:00Z 0
Nu möts vi på Hotel Concordia Anne Qvarfordh 2021-09-01 22:00:00Z 0
Föredrag om härskartekniker Anne Qvarfordh 2021-08-27 22:00:00Z 2

Att hjälpa människor med funktionsnedsättning göra sin egen musik

artikeltumnagel
Musik har varit en viktig del för ett vanligt liv för studenter på musikskolan för barn med funktionsnedsättning i heder av Paul Harris i Lublin, Polen.Skolan grundades av roterande medlemmar, och serverar 20 elever med olika funktionshinder, inklusive Downs syndrom, autism och synskador.Den Rotary Club av Lublin-Centrum-Marie Curie-Sklodowska har finansierat med hjälp av Rotary Foundations matchande bidrag och Henryk Wieniawski musikaliska sällskapet, som inrymmer skolan.
Att hjälpa människor med funktionsnedsättning göra sin egen musik 2018-03-28 04:00:00Z 0 musik

Indien firar tre år utan polio

artikeltumnagel
I hela Indien och i världen, rotaryklubbar firar en viktig milstolpe: Indien har gått tre år utan ett nytt fall av polio.Senaste rapporterade fall var en två-årig flicka i Västbengalen den 13 januari 2011.Att markera detta historiska triumf, rotaryklubbar belysta sevärdheter och ikoniska strukturer i hela landet med fyra enkla men kraftfulla ord, ”Indien är polio gratis”.
Indien firar tre år utan polio 2018-03-28 04:00:00Z 0

Att finna fristad

artikeltumnagel
År hade Angalia Bianca sovit i övergivna byggnader över hela Chicago.Hon stal. Hon gjorde droger. Hon tillbringade tid in och ut ur fängelse för förfalskning, stöld, intrång och innehav av narkotika.Men efter att hon landat i fängelse för sjunde gången, något förändrats--Bianca visste att hon ville ha ett bättre liv.Hon visste precis hur man gör det hända.
Att finna fristad 2018-03-28 04:00:00Z 0

Rädda liv i Ghana

artikeltumnagel
Vad är det som att ta ett stort team till Afrika?Det har förmodligen varit en av de mest givande upplevelserna i mitt liv.I mitten av februari började jag leder roterande medlemmar från hela den östra kusten av USA genom Ghana.Jag har försökt att ge teamet en ghanansk Välkommen som jag fått på mina tidigare resor.En stor resa är en verklig välsignelse eftersom varje person ser Ghana och vårt arbete på ett annat sätt.
Rädda liv i Ghana 2018-03-28 04:00:00Z 0
Tags