I torsdags hade vi nöjet att få lyssna på Prof. Bertil Christensson då han delade med sig av en del av sina kunskaper kring vaccinationer av olika typer och slag. Bertil är överläkare på infektionskliniken vid Skånes Universitetssjukhus i Lund, och besitter följaktligen djupa kunskaper i ämnet. Valda delar av dessa lyckades han på ett enkelt och mycket intressant sätt dela med sig av till oss i auditoriet. Inledningsvis talade Bertil om vaccinationer i mer generella ordalag, men den sista delen av föredraget tog han chansen att berätta om några vaccin han rekommenderar oss att ta, samt även något han tycker vi med gott samvete kan strunta i:
 
 
 

·        Bältrosvaccin stod högst upp på listan över rekommenderade vaccin. Ett pålitligt vaccin med mycket bra verkningsgrad som skyddar mot Bältros (såklart), men framförallt oxå mot s.k. postherpetisk neuralgi (PHN) med svår smärta i det läkta området som kan kvarstå i månader eller till och med år. 20 % av bältrospatienter över 60 års ålder utvecklar PHN. Oavsett hur frisk du känner dig försämras immunsystemet i takt med att du blir äldre, vilket innebär att risken för bältros ökar, särskilt om du är över 50 år. Alla som har haft vattkoppor tidigare i livet riskerar att få bältros, eftersom man som en konsekvens av vattkoppor bär på det virus som kan utlösa bältros. 1 av 3 i Sverige får Bältros under sin livstid. I allmänhet får man bältros bara en gång, även om man kan få sjukdomen flera gånger. Två tredjedelar av de som drabbas är över 50 år och efter 85 års ålder har mer än hälften haft bältros. Bältros läker ofta ut av sig själv, men årligen vårdas upp till 1 200 patienter på sjukhus i Sverige sju till tio dagar i genomsnitt.

·        TBE är ett annat gissel som det går att vaccinera mot. TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Antalet TBE fall i Sverige har ökat stadigt över tid de senaste 20 åren. År 2021 rapporterades det högsta antalet insjuknanden på ett år i Sverige, totalt 533 fall (varav ett 15-tal i Skåne, mest i de nordöstra delarna). Ungefär 60 % av de infekterade är män och medianåldern är ca 50 år med stor spridning i åldersfördelningen 0–90+ år. Om man vistas ute i naturen regelbundet är vaccination att rekommendera.

·        Covid-19 och årets influensa tyckte Bertil också att man bör vaccinera sig emot varje år, särskilt när man kommer upp i åren lite. Inget av dessa vaccin ger något fullständigt skydd, men om man drabbas blir sjukdomsförloppet mildare. Hans rekommendation är att ta covidvaccin i november och influensavaccin i januari-februari (eftersom influensavaccinet är verksamt i ca 3 månader och insjuknandetoppen ligger i mars-april).

·        Det vaccin som Bertil, med emfas kan tilläggas, tyckte att alla borde avstå från var lunginflammationsvaccin. Eftersom man kan få lunginflammation av så otroligt många orsaker, och vaccinet bara skyddar mot en liten del av dessa, är chansen liten att vaccinet gör någon egentlig nytta enligt honom.

 

Vi tackar Bertil för ett mycket tankeväckande föredrag, och Birgitta Hovelius för att hon bjöd in honom. Utan Birgittas insats (och Bertils såklart) hade iallafall jag aldrig ens övervägt att bältrosvaccinera mig...